Barn på karnevalen och stora scenen

Karneval med fokus på hållbar utveckling.

Det rådde verkligen karnevalsstämning på Eleda stadion i veckan när InnoCarnival intog lokalerna. På plats fanns 2 500 barn och elever som fick inspireras, underhållas och inte minst visa upp sina innovationer. Allt kopplat till arbetet med att omsätta Agenda 2030.

Hållbar utveckling som ett övergripande perspektiv betonas i all utbildning. Och i skolutvecklingsprojektet InnoCarnival tas barns och ungas drivkraft till vara och ger dem verktyg för att förstå sin egen roll och betydelse i att bidra till en bättre framtid.

– InnoCarnival är en del av Malmö stads arbete med att omsätta Agenda 2030 i det lokala utvecklingsarbetet. Genom hela utbildningssystemet, från förskola till och med högskola, framhålls kreativitet och entreprenörskap som nyckelkompetenser, berättar Jenny Kölfors som arbetar på Pedagogisk Inspiration Malmö och är projektledare för InnoCarnival.

– Hela poängen med karnevalen är att lyfta barnens röster och låta dem komma till tals, fortsätter Jenny.

Karnevalsyra med massor av aktiviteter

Det var femte gången som innovationskarnevalen arrangerades. Konceptet kommer från Hongkong och genomfördes i Malmö första gången 2014. Och vad vore väl en karneval utan ett karnevalståg? Till rytmerna av slagverksorkestern Kuru Mapus var tåget startskottet på invigningen av InnoCarnival och riktigt karnevalsyra rådde på stadion. Barnen kunde ta del av en massa olika aktiviteter så som att prova på VR, lära sig jonglera, skriva klimatsmarta dikter, kodning och programmering, göra egna tygkassar. På scen varvades talare med olika framträdanden, bland annat konsert med El Sistema, olika panelsamtal och en cirkusföreställning med hissnande luftakrobatik. För pedagogerna fanns Education Lounge där de löpande kunde droppa in och ta del av olika föreläsningar.

Vad tyckte då eleverna om karnevalen? Virve, Siri och Helen i klass G4 på Geijerskolan var några av alla eleverna som deltog på karnevalen och de tyckte det var jätteroligt att ta del av alla aktiviteter väl på plats men också av själva arbetet de gjort på skolan under läsåret. För först fick alla elever hitta på sin egen innovation och sedan komma fram till vilken de skulle gå vidare med och arbeta med tillsammans.

 

 

Virve, Siri och Helen i klass G4 på Geijerskolan

Virve, Siri och Helen i klass G4 på Geijerskolan

Panelsamtal där lärare och elever från Lindängeskolan deltog tillsammans med skolkommunalrådet Sara Wettergren, Malmö universitets vicerektor Cecilia Christersson samt Karin Heri från MFF.

Panelsamtal där lärare och elever från Lindängeskolan deltog tillsammans med skolkommunalrådet Sara Wettergren, Malmö universitets vicerektor Cecilia Christersson samt Karin Heri från MFF.

Precis samma sak uttryckte Serena och Jones som går på Lindängeskolan och som deltog i ett panelsamtal på scenen. De menade att det roligaste, men också den största utmaningen var, att ta alla idéer och utveckla en ny som sedan skulle bli verklighet.

Innovationer för en bättre framtid

Under de två dagar karnevalen pågick deltog 2 500 barn och elever från Malmö stads förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Ett 40-tal innovationer med koppling till de 17 globala målen och dess delmål presenteras av eleverna. Förskolan hade sin egen utställning med innovationer och filmer om Den hållbara staden och där man kunde vandra i Sinnenas trädgård.

Innovationerna var många och innovativa var just ordet. Bland utställningarna fanns Röklås som skulle fungera genom att se till att ens mobiltelefon inte går att använda om man har rök kvar i lungorna, SafetyCar med ett system för alkolås och ansiktsigenkänning som gör att du inte kan köra om du inte har ett giltigt körkort, Smart sopsorteringsmaskin som är installerad i alla hushåll, Mat till sjuka där en robot förser sjuka med mat samt en Robotpsykolog i form av en nalle.

Förskolebarnen tävlade förvisso inte men hade i Sinnenas trädgård byggt upp sina utställningar och beskrivit sin process med arbetet.

Och vinnarna är…..

Som avslutning på karnevalen utsågs vinnare i de olika ålderskategorierna. Och dessa är:

Kategori årskurs 1-3

The Big House – Klass 3 från Backaskolan

Kategori årskurs 4-6

  • 1:a pris: Trygghetsbänken – Klass 5 från Stenkulaskolan

  • 2:a pris: PLAST Pantningsmaskinen – Klass 5a från Lindängeskolan

  • 3:a pris: VR-omaten – Klass 6b från Pilbäcksskolan

Kategori årskurs 7-9

  • 1:a pris: SEAVER – Klass 9 B från Fågelbacksskolan

  • 2:a pris: Röklås – Klass 7a från Apelgårdsskolan

  • 3:e pris: SubZero –Klass 7d från Fågelbacksskolan

Kategori gymnasie

  • 1:a pris: Contri – ES19F från Malmö Latin

  • 2:a pris: Klimatstad – Klass ES19F från Malmö Latin

Läs juryns motiveringar (länken går till pressmeddelandet på MyNewsdesk)

Stort grattis till alla vinnarna som med sina fantastiska innovationer bidragit i arbetet mot en bättre framtid!

Elever från Geijerskolan visar upp sin innovation Mat till sjuka

Elever från Geijerskolan visar upp sin innovation “Mat till sjuka”.

Ayesha från Apelgårdsskolan visar upp sin innovation Rökfritt som vann 2-a pris i sin ålderskategori.

Ayesha från Apelgårdsskolan visar upp sin innovation “Rökfritt” som vann 2-a pris i sin ålderskategori.

Karnevalsbesökare från Nicke Pings förskola

Karnevalsbesökare från Nicke Pings förskola.

Elever från Lindängeskolan visar stolt upp sin smarta sopsorterare

Elever från Lindängeskolan visar stolt upp sin smarta sopsorterare.

Barn från Tröskans förskola framför sin utställning

Barn från Tröskans förskola framför sin utställning.

Oxievångsskolan visar upp sin prototyp av psykolognalle

Oxievångsskolan visar upp sin prototyp av psykolognalle.

Mingelbild från karnevalen

Mingelbild från karnevalen.

Mingelbild från karnevalen

Mingelbild från karnevalen.

Text och bild: Susanne Gustavsson, Grundskoleförvaltningen Malmö stad